top of page

HIPNOSI CLÍNICA

La hipnosi és un procés natural de la ment que experimentem de forma quotidina , per exemple quan estem absorts veient una pel·lícula o llegint un llibre, o fins i tot quan anem conduint pensant en les nostres coses i ni tan sols recordem el trajecte. No obstant, aquest estat que es produeix espontàniament, també es pot induir mitjançant estratègies psicològiques.

 

Quan ens trobem en hipnosi podem treballar amb aquells aspectes més profunds i automàtics de la ment, per poder produir així , canvis que ens ajudin a millorar la nostra salut i desenvolupar el nostre potencial.

 

Qualsevol aspecte que impliqui la ment és susceptible de ser tractat amb hipnosi.

 

 

L'American Psychological Association, APA ( 1996 ) defineix la hipnosi com "un procediment durant el qual es suggereixen canvis en les sensacions , pensaments , sentiments i conducta."

 

 

La hipnosi és essencialment un estat psicofisiològic de concentració focal , activada, atencional i receptiva , amb una disminució corresponent en la consciència perifèrica.
                          Spiegel y Spiegel (1987)

Què diu la ciència sobre la hipnosi?

Segons L'Institut Erickson , a més del meta- estudi presentat per la CLINICA MAIG de Nova York en el 2005 que destaca 19 patologies en què l'ocupació com coadjuvant de la hipnosi és indicat recolzant-se en estudis publicats a les revistes Nature, Science, Oncology , totes elles revistes mèdiques d'alt prestigi. La hipnosi mèdica s'utilitza en nombrosos hospitals i clíniques de tot el món i s'estudia en la majoria de les universitats de medicina en l'àmbit saxó. A Bèlgica i a França s'empra sovint , si el pacient ho desitja, com anestèsia psíquica o com coadjuvant de l'anestèsia química. A Espanya s'està utilitzant en la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari de Tarragona ( tractaments de fibromialgia amb autohipnosi ) , en la Unitat del Son de la Clínica Rubber de Madrid, i en Oncologia , per un grup de voluntaris , a l'Hospital la Pau de Madrid.

Desmitificant la hipnosi
  • La hipnosi NO és una tècnica de xarlatans o engalipadors. La hipnosi és una eina científica que utilitzen psicòlegs, psiquiatres, metges, anestesistes, ... Estudis científics demostren la seva efectivitat unida a opcions potenciadores o terapèutiques. En molts països s'inclou en la sanitat pública.    

 

  •  La hipnosi NO és un truc màgic. La hipnosi és un procés natural que produït de forma voluntària pot utilitzar per a múltiples beneficis. A més es tracta d'una eina terapèutica recolzada científicament.   

 

  • NO es pot quedar "enganxat" en un estat de trànsit. Les reaccions naturals en cas que l'hipnotitzador no faciliti la sortida del procés mental de la hipnosi serien: sortir del procés d'hipnosi de forma espontània, o enllaçar amb un procés de son natural per després despertar.

 

  • La persona hipnotitzada NO està adormida. Tot i que en aparença pugui semblar-ho, la persona està en un procés diferent del que s'experimenta dormint.     

 

  • L'hipnotitzador NO pot fer-li fer el que vulgui a l'hipnotitzat. Tota hipnosi és auto-hipnosi i per tant la persona hipnotitzada dóna permís perquè les coses succeeixin, si l'hipnotitzador donés alguna instrucció que fos en contra de la moralitat del hipnotitzat, aquest podria simplement no obeir aquesta suggestió així com sortir del procés hipnòtic quan volgués.    

 

  •  La hipnosi NO pot agreujar malalties físiques o mentals. Però una mala praxi de la teràpia en procés hipnòtic per part del professional, si podria ser perjudicial. Per exemple, la hipnosi és una eina tant potent en la reducció o eliminació del dolor, que si es practiqués l'analgèsia hipnòtica a algú sense un diagnòstic previ, podríem eliminar el dolor, podent ser aquest un indicatiu d'algun tipus de malaltia que havia de ser tractada, com per exemple un càncer. Sempre que es realitzi hipnosi analgèsica per un dolor, aquest ha de ser molt evident que és d'índole superficial o ha d'anar precedit d'un diagnòstic mèdic que ens indiqui que aquest dolor no està emmascarant cap altre problema de gravetat.    

 

  •  La hipnosi exigeix ​​esforç per part del pacient. Encara que en la sessió d'hipnosi el treball mental pugui experimentar-se com automàtic i agradable, l'individu roman en un paper actiu. Com en tota teràpia, és necessària la implicació i bona predisposició del pacient.

bottom of page